• taustakuva2017

Multiaista Satoa 2007

Multia - kylä keskellä sinisiä saloja - Multiaista satoa - ainutlaatuinen kulttuuri- ja viihdetapahtuma vietti kesällä 2007 kymmenvuotisjuhliaan ja toteutui yhteisin multiaisin ja multialaisin voimin!

Kesällä 2007 teemamme oli Sukupolvet Sadossa ja juhlivana kylänä Kirkonkylä. Sukupolvi-teema on ja on ollut oikeastaan aiemminkin mukana, jokikinen kesä, mutta erityisesti nyt halusimme tehdä sen näkyväksi. Monet perheet ja sukupolvet - Ahoset, Hakasalot, Häkkiset, Kahilat, Kankaat, Kivistöt, Nokelaiset, Pekkaset, Pienimäet, Pohjolat, Riihoset, Salmelat, Valkolat, Uitamot … ovat olleet mukana alusta asti - eri kokoonpanoissa ja monia taiteenaloja edustaen. Mukaan ovat yllyttyneet aina uudet perheet ja uudet sukupolvet, niin ettei kaikkia käy tässä edes luetteleminen.

Ei voi kuin hämmästellä ja ihailla merkitystä, joka tällä sukupolvien ketjulla on ollut paitsi Multiaiselle Sadolle ja kaikille kulttuurin aloilla toimiville sekä kaikelle edeltävälle multiaiselle kulttuurille. Kiitollisuus omille juurillemme ja sen synnyttäneelle vankalle, ravitsevalle maaperälle on nähtävissä aina, kun yhdessä kokoonnumme eri yhteyksissä yhteen. Tästä kiitollisuudesta ainakin minä puheenjohtajana olen henkilökohtaisesti jaksanut ammentaa voimaa jokakesäisen tapahtumamme suunnitteluun ja toteutukseen.

Vaikka hyvin ymmärrän, että joltakin katsannolta tapahtumamme saattaa vaikuttaa sisäänpäin lämpenevältä ja itseriittoiselta, on jokavuotinen yli nelituhantinen yleisömme ymmärtänyt tapahtuman ainutlaatuisuuden ja sen peruslähtökohdan oikein ja saapunut omasta pitäjästä ja etäämmältä iloitsemaan kanssamme sinisille saloille. Täällä, Einari Vuorelan sanoin 'tuulentuvan räystään alla' on taas mahdollisuus nauttia kulttuurin satoa. Multialla on tänä viikonloppuna tarjolla yhteisyyttä, yhdessäoloa, hiljaisuutta ja tilaa olla yksin, hetkittäin riemua ja haikeutta, hilpeyttä ja hulluutta, kaikkea mahdollista kunkin vapaan valinnan mukaan.

Kesän 2007 tilaisuuksia:

Taidenäyttelyt olivat juhlavuoden kunniaksi mittavat. Mukana olivat graafikko Raimo Reinikainen lappiaiheisine vesivärimaalauksineen, pukusuunnittelija Sari Salmela, taidemaalari Marja-Leena Valkola, kiviveistäjä Timo Hannunen, taidemaalari Anita Hannunen, taidemaalari Samuli Heimonen, kuvanveistäjä Seppo Uuranmäki, sekä Sirpa Arvonen huovutustöineen ja Tyko Elo ´frankensteinilaisine lintuhahmoineen´. Tiihalan taidepolulle osallistui suuri joukko taiteilijoita ja taitajia: Marja-leena Valkola, Seppo Riihonen, Helka Immonen, Anne Hilli, Pertti Kankaanpää, Heidi Kovalainen, Tuomo Jukkala, Vesa Purokuru, Olli-Pekka Juoperi, Ilkka Mäkitalo, Salme Hoppula, Jouni Hoppula, Mari Kivitalo, Virve Lilja, Tuula Kahila, Anna Kahila, Kimmo Kovanen, Sanna Purokuru ja Liisa Lankinen. Pappilan väentupaan olivat koonneet töitään Eila Mäkinen, Essi Nokelainen, Seppo Alanissi, Ritva Hannunen, Ritva Parkki ja Liisa Lehtomäki. Marja-Leena Valkolan vetämän ja jo perinteiseksi muodostuneen nuorten kuvataidepajan näyttelyssä olivat mukana Kira, Rosa ja Sara Lehtomäki, Angeeta ja Ida Moisio, Amanda ja Mona Pekkanen, Aino, Anna, Enni, Kaisa ja Sofia Uitamo.

Musiikki on ollut aina vahvasti edustettuna multialaisessa kulttuurissa.
Kuluneena kesänä sen anti oli erityisen runsas. Perinteeksi muodostuneessa Kynnäältä kajahtaa konsertissa sukupolvien ketju tuli näkyvästi esiin. Multian Muskarilaiset edustivat nuorinta polvea ja koulukkaat kolmannesta luokasta kuudenteen luokkaan kuoroineen muodostivat konsertin ydinjoukon. Sinervän tähdet Mirka Lappi ja Joanna Auer omilla sooloillaan edustivat varttuneempia koulukkaita kuin myös Sound of Sinervän esiintyjät. Alusta asti Satoon osallistuneet laulajat Annika Jalkanen ja Hannu Hakamäki edustivat vahvaa aikuisjoukkoa ja Papat Olavi Kangas, Simo Häkkinen ja Pertti Uitamo kokenutta ja vitaalia varttuneiden ryhmää.
Jatkoilla Multimotellissa oli meno kahtena iltana melkomoinen. Caramba-yhtye, aikanaan Multialla perustettu, oli koonnut ensimmäisen räväkän illan. Yhtyeessä musisoivat Timo Jokinen, Kalevi Jokipalo, Mikko Duvaldt ja Hannu Hakamäki, Toisen illan huikesasta menosta vastasi Plugless; Tiina Pitkänen, Sanna Purokuru, Kalle Kangas, Tuomo Jukkala ja Jouko Mäki-Lohiluoma.
Klassisen konsertin vierailijoina olivat duo Olli-Pekka Pohjola, klarinetti ja Anna Hiironen, piano. Marimbisti ja lyömäsoittaja Niko Ronimus tunnelmoi isoisänsä Toivo Pekkasen sävellysten kera ja lauluyhtye Kuusikko Dominantekuorosta loi kirkkoon hiljentymiseen saattavan tunnelman.
Yökonsertin jokavuotisen erityislaatuisen tunnelman loivat tänä vuonna Lauluyhtye Alli; Manjaana Vartio, Eila Kettunen, Tiina Pitkänen, Piia Hyppönen, Anna.Mari Lindeberg ja Sanna Purokuru, urkutaiteilija Matti Pesonen sekä kokoonpano Kalle Kangas, Elina Salenius, Noora Tienaho ja Matilda Kangas.

Toritapahtuma tuhansine vieraineen on jokakesäinen tapahtumakeskus. Tänä vuonna sen ohjelmaosuuksista vastasivat Reima Viitala, Jaakko Sirainen, Retuperän WBK.N museovirasto, Hannu Hakamäki ja Pauliina May säestäjinään Mika Hietala, Ari Korhonen ja John De Ruijter, Mari Vesala runonlauluimprovisointeineen, Vanajaveden pelimannit sekä tähtivieraana juuri edellisenä Päivänä Iskelmä-Finlandialla palkittu, multiaiseen sukuun naitu Eino Grön säestäjänään Mika Hietala ja Ari Korhonen. Torituotteita oli tarjolla yli neljältäkymmeneltä tuottajalta Multialta ja lähiympäristöstä.

Runoiltaan Metsolan kartanon tupaan olivat Simo Häkkinen, Ritva Koivulahti, Malla kuuranne, Kirsti Lauttanen ja Satu Olkkonen koonneet Einari Vuorelan ja Liisa Laukkarisen runoja otsikolla Nyt pitää pysähtyä. Ennen tuota hetkeä belgialaiset digeridootaitajat Jan Staalman & Frans Hombrux kera Vesa Purokurun ja Pluglessien musisoivat tuvan hehkuvaksi.

Juhlavuoden kunniaksi oli Reima Viitala haastanut mukaan johtamansa Seminaarimäen mieslaulajat rekkakonsertillaan. Yli seitsemänsataa katsojaa Metsolan kartanon pihapiiri pihapiiriin koonnut konsertti soi yli Iso-Multianjärven hämärtyvässä illassa.

Yhdeksi keskeiseksi tapahtumaksi muodostui kymmenen vuoden takaa hieman uudella ajatuksella koottu Härkölampi-multitaidetapahtuma. Erkki Pohjanheimon, Malla Kuuranteen, Satu Olkkosen ja Reima Viitalan suunnittelema tapahtuma houkutti mukaansa toistatuhantisen yleisön Härkölammen rantaan, pimenevään iltaan ja alkuyöhön. Jukka Kuuranteen ja Eetu Kuuranteen sommittelema ja toteuttama valonäytös loi Härkölammelle poikkeuksellisen ja jännittävän näyttämön, jossa Multian naisvoimistelijoiden liike, musiikillisten osuuksien, runon ja äänimaailman kudelma yhdisti menneisyyden, nykyisyyden ja unelmat ehyeksi elämykseksi.

Kiitokset kaikille toimijoille, taiteilijoille ja taitajille, jotka olette tehneet tämän kaiken taas mahdolliseksi!

Helsingissä/Multialla 30.7.2007
Malla Kuuranne, Multiaista Satoa -kulttuuri ja viihdetapahtuman puheenjohtaja