• taustakuva2017

Multiaista Satoa 2006

Jo yhdeksännen kerran kokoontuvat multiaiset, multialaiset ja Multialta muualle muuttaneet, siellä juurensa omaavat tai kesämultialaiset taiteilijat ja taitajat yhteen viettämään kulttuuri- ja viihdejuhlaa Multialle, tällä kertaa elokuvan ja valokuvan ympärille kietoutuneeseen teemaan keskelle sinisiä saloja!

Neljän päivän ajaksi olemme jälleen koonneet yhteen jo tutuksi tulleita taiteilijoita ja taitajia ja uusia tuttavuuksia tarjoamaan kulttuuria ja viihdettä Multialla asuvalle ja kesäänsä viettävälle sekä kaukaisemmalle, ympäristöstä kokoontuvalle yleisölle. Vuosittain tapahtumamme tavoittaa nelituhatpäisen yleisön ja sitä voi jo pitää aikamoisena saavutuksena kunnassa, jonka väkiluku on noin 2000!

Elokuvallinen ja valokuvallinen antimme on tällä kertaa aivan erityinen. Elokuvakatselmukseen olemme koonneet Multian, multiaisten ja multialaisten osuuksia elokuvassa sekä uutta tuotantoa, talven ja kevään mittaan erilaisin yllykkein ja eri tekijävoimin toteutettuja videoita, mm. musiikkivideon, romanttisen maisemakuvauksen ASU, karhilaesittelyn sekä raittikävelyn Kirstin (Lauttanen) ja Simon (Häkkinen) kanssa. Valokuva on mukana näyttelyissä sekä osina videokoosteissa, joihin on pengottu esiin myös vanhaa kaitafilmimateriaalia multiaisten kotiarkistoista. Yhteistyökumppanimme Keski-Suomen elokuvakeskus on ollut mukana toteuttamassa tätä menneisyyteen ja nykyisyyteen paneutuvaa kuvaa kunnastamme. Hetkien, joskus jopa silmänräpäysten tallentaminen elokuvaan tai valokuvaan avaa mielemme portit näkemään, tuntemaan ja tunnistamaan ympärillämme ollutta ja olevaa, menneisyyttä ja nykyisyyttä syvemmin kuin tässä arjen kiihtyvässä rytmissä on useinkaan mahdollista. Multiaa ja Multiaan liittyviä taiteilijoita esittelee meille multialaista sukujuurta oleva elokuvaprofessori Jarmo Valkola tänä kesänä elokuvaan keskittyvässä Satoa-seminaarissa. Elokuvan puolelta taiteilijoina on multialainen näyttelijä, varsinkin elokuvan puolelta tunnettu ja tunnustettu Varma Lahtinen ja kesämultialainen, Multialle aikoinaan naitu näyttelijä, muutamien viimeisten elinvuosiensa aikana elokuvan pariin ennättänyt Leevi Kuuranne.

Musiikkivieraita on toki lähes joka tapahtumassa. Romanttisella iltapalalla musisoivat Seminaarimäen mieslaulajista tuttu, nykyään Multialla Tiihalan pihapiirissä asuva Reima Viitala sekä samassa pihapiirissä emännöivä Sanna Purokuru yhdessä monessa mukana olevan Kalle Kankaan kanssa. He laulavat vanhoja kuplettisävelmiä ja elokuvamusiikkia Aimo ja Simo Häkkisen kanssa. Mukana on myös Sadossa aiemmin mukana vieraillut bandoneon- ja harmonikkataiteilija Matti Ekman sekä monia muita. Multkynnäällä Kynnäältä kajahtaa -tapahtuman emäntä Malla Kuuranne kuuluu Multiaista Satoa -tapahtuman järjestäjiin. Kynnäällä kuullaan Multian valloittavia muskarilaisia, Sinervän tähtiä Miina Viitalaa ja Kim Lahtista sekä Pappoja Olavi Kangasta, Simo Häkkistä ja Pertti Uitamoa.

Nuorten konsertissa esiintyvät kokoonpanot Helmi, Multian tytöt, The Animals sekä Hyvä Ostos. Toisen kerran multialla vierailee multiasyntyinen nuori sähköinen sellisti Elias Kahila, illan isäntänä Kimmo Riikonen. Avajaisissa musiikillista antia tarjoavat Multian djembet ja tanssitaan koko kylän avajaistanssi Johanna Liitenin johdolla. Avajaisten jälkeen lähdetään Karhilan kylälle linturetkelle ja kylämuseoon sekä vietetään Karhilan koulun 100-vuotisjuhlaa. Illalla Multi-Motellissa on Jatkot. Ilta jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa Mari Vesala musiikillisine ystävineen kokoonpanolla Impronautit matkaa maailmanmusiikkia ristiin rastiin yleisön antamien ehdotusten perusteella. Toisesta osuudesta vastaa kokonpano 2CV4 Aimo Naukkarisen yllykkeestä. Porukka on 30 vuotta sitten toiminut aktiivisesti musiikin parissa ja tekevät nyt come backin Multialle.

Kylätapahtumien sarajassa on vuorossa Karhilan kylä, jossa vieraillaan lintutornilla ja vietetään Karhilan koulun 100-vuotisjuhlaa pitopöydän ja kyläjuhlan parissa.

Erkki Pohjanheimon isännöimissä tansseissa yleisön tanssi-intoa pitävät yllä Mari Vesala juontajana, Presto ja Kari Pienimäki orkesterina. Solisteina ovat Piia Mannisenmäki, Tiina Pitkänen, Sanna Purokuru, Reima Viitala, Kalevi Lehtiö, Hannu Hakamäki, Erkki Pohjanheimo ja Mari Vesala.

Jumalanpalveluksessa saarnaa kirkkohera Seppo Rahkonen, musiikista vastaa kirkkokuoro Jukka Kuljun johdolla ja kirkkokahveilla laulaa Vox Auratie.

Korsun elokuvakimarassa nähdään Matti Kassilan ohjaama elokuva Komisario Palmun erehdys, jossa Butlerin roolin näyttelee Leevi Kuuranne sekä Multialla kuvattu Vaivaisukon morsian.

Pesäpallo-ottelun ja Karhunammuntakilpailun jälkeen kokoonnutaan Työväentalolle elokuvaseminaariin, jossa professori Jarmo Valkola alustaa maisemasta suomalaisessa elokuvassa, sekä esittelee Varma Lahtisen ja Leevi Kuuranteen näyttelijäntyötä elokuvassa.

Unikeon Yökonsertissa kuullaan Messiaenin Aikojen lopun kvartetto, Tuuli Takkalan, Anna Näkkäläjärven, Jenni Sinkkosen ja Liina Leijalan tulkitsemana. Multian Charlotta Lovisan kirkon vanhat urut soivat viimeisen kerran Matti Vainion soittamina.

Vuoden 2006 kuvataiteilijoina ovat Mervi Linna, Marja-Leena Valkola, Mari Pienimäki sekä Sari Arikkala, Anne Paananen, Harri Salonen, Iina Koppinen, Salme Hoppula ja Hannu Verkkonen.