• taustakuva2017

Multiaista Satoa 2001

Viihdettä ja kulttuuria laajasti Multialla
Multiaista Satoa JO NELJÄNNEN KERRAN

Pieni innostuneitten multialaisten ryhmä päätti viisi vuotta sitten kutsua Multialle paikkakuntalaisia ja Multialta poismuuttaneita taiteilijoita ja harrastajia kokoon yhdeksi viikonlopuksi. Mutta kuinka ollakaan; eri alueiden viihteen ja kulttuurin osaajia oli niin paljon, että syntyi kymmenpäiväinen festivaali. Se sai runsaasti kiitosta, kehuja ja yleisöä ympäri Suomen. Kesäisin festivaali on toistuvasti uusittu ja nyt oli vuorossa jo neljäs kerta.

Tänä kesänä on edessä tiivis ja monipuolinen kulttuuri- ja viihdeviikonloppu sekä pariviikkoinen laaja ja korkeatasoinen taidenäyttely. Multiaiset ja multialaiset ovat valmistautuneet antamaan yleisölle parastaan.

Taas on aika nukkua varastoon etukäteen, hoitaa iltalypsyt ja saunat nopeasti pois alta ja suunnata askeleet kohti multialaisten tarjoamaa viihde- ja kulttuuriantia

Edessä oli tiivis ja monipuolinen kulttuuri- ja viihdeviikonloppu sekä pariviikkoinen laaja ja korkeatasoinen taidenäyttely. Multiaiset ja multialaiset olivat valmistautuneet antamaan yleisölle parastaan.

TAIDENÄYTTELYT ovat Multiaisen Sadon lippulaiva ja ylpeys. Uusia mielenkiintoisia nimiä oli mukana jo tuttujen taiteilijoitten lisäksi.

Multiaista Satoa tapahtumajulisteen luoja on Marja-Leena Valkola. Hän oli tänäkin kesänä lupautunut lasten kuvataideleirin pitäjäksi. Eri teemoja ja työtapoja vaihdellen vuosi vuoden jälkeen on saatu nauttia lasten ja nuorten kuvataiteellisista matkoista, tänäkin vuona työpaja esittäytyi omana osastonaan näyttelyssä.

Ensimmäisen kesän valokuvataiteilijat Ari Valkola ja Mari Pienimäki toivat mukanaan luontokuviaan. Ari asustaa Vaasan saaristossa ja on meritoitunut erityisesti saariston luonnon kuvaajana. Isänsä syntymäkunnan luontoa Ari tutkaili lapsuusvuosinaan kesämultialaisena. Marin juuret johtavat syvälle Multian multiin jo vuosisatojen ajalta. Näyttelyyn maalauksiaan toi multiaiseen sukuun naitu Kari Tarkiainen, multiainen Kirsti Kahila-Utunen (akvarelleja), multiainen Iina Koppinen (maalauksia) sekä evakkomatkalta Multialle päätynyt, lapsuutensa ja nuoruutensa täällä asustanut jyväskyläläistynyt Jouko Nokelainen

Viikonlopun musiikin lähtölaukaus ammuttiin ilmoille perjantaina Multkynnään teatterissa klo 16. Silloin KYNNÄÄLTÄ KAJAHTIVAT multiaisten ja multialaisten taitajien sävelet. Luvassa oli mm. Sanna Purokurun haastama nykyinen multiailainen ´semmari´ Reima Viitala kumppaneineen ja monet multiaiset nuoret omine kokoonpanoineen.

Perjantai-illan kruunasi UNIKEON YÖKONSERTTI, jota isännöivät keuruulainen urkuri Matti Pesonen ja Sunnuntai-kvartetti Harri Forstén, Emma Kangas, Jukka Hämäläinen ja Kalle Kangas. Kirkko kaikui yöhämärissä Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin säveliä. Jo perinteisen yökonsertin yleisö on kuljetettu toistuvasti musiikin huippuammattilaisten johdolla kesäyössä kuulaudesta kiihkoon ja takaisin.

Lauantain TORITAPAHTUMA oli jälleen multialaisen kevyen musiikin ja torituotteitten katselmus parhaasta päästä. Vuosittain torilla Multiaista Satoa torilla on vieraillut tuhatpäinen yleisö. Myös myyjät muualta Suomesta ovat tervetulleita.

Sunnuntaisen musiikillisen Jumalanpalveluksen liturgina ja saarnaajana toimi multialaissyntyinen kansanedustaja Lauri Oinonen. Urkurina toimii Matti Pesonen.

Multialais-jyväskyläläinen Duo Kálmán iloitteli "Otsa Kurtussa" -otsikolla Koulukeskuk-sen juhlasalissa sunnuntaina. Sellisti Kalle Kangas ja hanuristi Matti Ekman muodostavat tuon duon, joka jo nimileikistä päätelleen tuo kuultavaksi hulvattoman vakavamielisen, hilpeän kurttuotsaisen ja käsinkosketeltavan "kalman"katkeran musiikkikimaran.

Tämänvuotinen Multiaista Satoa tapahtuma päättyi sinisensuloisesti Iltanuotiolla leirintä-alueella. Yhteisen lauluillan virittäjinä olivat Olavi Kangas, Pertti Uitamo ja Simo Häkk-nen, myös Eläkepoikina tunnettu trio, joka kuljetti meitä lauluväkeä haikeudesta hilpeyteen leirintäalueen veden ympäröimällä laavulla. Sinervän laineet säestävät.

Multian perinteisellä, upeasti vaalitulla Työväentalolla järjestettiin parin vuoden tauon jälkeen Iltamat, jonka ohjelmisto koostui näytelmäkappaleesta, runo- ja musiikkiesityksistä, yhteisestä ilonpidosta. Mukana Multian eläkeläiset ja Kansalaisopiston teatteripiiri.

Multian parhaita lapsisolisteja oli koottu yhteen ammattilaisten kanssa LASTENKONSERTTIIN, josta iloa löytyi varmasti myös aikuisille. Konsertin suunnittelu oli Maija Hakasalo-Mäntysen, Harri Mäntysen ja Sanna Purokurun osaavissa käsissä. ´Multian herkät heelmät´ tarjosivat varmasti mieliinpainuvan elämyksen niin lapsille kuin aikuisillekin.

Palsankosken upeilla, valtakunnallisesti tunnetuilla rannoilla järjesti Multiaista Satoa Multian Koskikalastajien kanssa yhteistyössä nuorille tarkoitetun kalastusretken. Tarvikkeet saatiin retken toteuttajien toimesta. Mukaan mahtui parikymmentä ennakkoilmoittautunutta.

Multian riistanhoitoyhdistyksen kanssa yhteistyössä toteutettiin myös Karhunammuntakilpailu, johon voivat osallistua metsästyskortin omaavat ammuntaharrastajat. Perinteitä kilpailulla on jo usean vuoden ajalta ja palkintona upea Multian Osuuspankin lahjoittama kiertopalkinto. Osallistujien mukaan järjestettiin erilliset sarjat lapsille, naisille ja miehille.

Perinteinen jalkapallo-ottelu Multiaiset vastaan muu Suomi pelattiin Multiaista Satoa -tapahtuma-aikaan lauantaina urheilukentällä. Meno on moista, hiki virtaa ja kurkut ojossa kannustetaan, onhan kyseessä huikea kersaiästä jalkapalloa harrastaneitten kohtaaminen.

Multaisen Sadon JUHLATANSSIT Hallin lavalla (20-02) on alkanut muodostua jo perinteiseksi koko kansan tapaamispaikaksi. Poski poskea vasten painettiin John Fagerlundin ja Valentine-orkesterin säestyksellä. Lavalla on myös vaihtuvia kokoonpanoja open stage -periaatteella. Paikalla olivat tietenkin myös Multian parhaat laulusolistivoimat Erkki Pohjanheimon johdolla. Eikä juontaja Mari Vesalan seurassa tule varmasti ikävä. Puffetti, olusineen.