• taustakuva2017

Historia

Kun joukko kesäänsä Multialla viettäviä taiteilijoita ja paikkakunnan omaa kulttuuriväkeä tapasi kesäkeskiviikkoisin torilla, pähkäiltiin ja turistiin, mitä tehtäisiin yhdessä multialaisen kulttuurin hyväksi, joka toki siihenkin asti oli monella muotoa näyttäytynyt. Kun 1998 Multia vietti 130-vuotisjuhlaansa, päätettiin syksyllä 1997 kääntyä kunnan puoleen ja ehdottaa yhteistyötä juhlien järjestämiseksi. Päättäjät innostuivat ja niin pieni ydinjoukko multialaisia ja kesämultialaisia kokoontui sinihämyisenä syyskesän iltana Multian kanttorilaan pohtimaan ja unelmoimaan. Näin syntyi tapahtuma, jonka toistuvuudesta ei kukaan vielä silloin osannut edes nähdä unta.

Ajatuksena oli saada koolle näkyvä joukko Multiaan jollain tapaa sidoksissa olevia taiteilijoita ja taitajia talkoomielessä koolle muutaman päivän suvijuhlaan. Moninaisten vaiheiden jälkeen tapahtumalle annettiin nimi Multiaista Satoa -kulttuuri- ja viihdetapahtuma. Eivät arvanneet käynnistäjät siinä vaiheessa, että taiteilijoita ja taitajia saadaan kokoon ympäri maata ja Keski-Eurooppaa liki 250 ja tapahtuma-aika pitenisi yhdeksään päivään. Jatkojuhlien paine oli kova ja varsinkin niiden taholta, jotka eivät ensimmäisenä vuonna ehtineet, tienneet tai haastuneet mukaan.

Vuosien mittaan tieto multialaisista ja Multiaan sidoksissa olevista taiteilijoista on lisääntynyt ja nyt jo puolen tuhatta taiteilijaa on vuorovuosin, useat toistuvastikin, halunneet tulla Multialle jakamaan tietoaan ja taitoaan, houkuttelemaan, viettelemään ja innostamaan toisiaan ja tuhantista yleisöään kulttuurin talkoisiin. Talkooperiaatteella olemme lähteneet liikkeelle ja enin toteutus tehdään edelleenkin talkootyönä niin tapahtumatoimijoiden kuin taiteilijoiden osalta. Multian kunta, jonka asukasluku on n. 2000, on ottanut tapahtuman riemulla vastaan. Taloudellista tukea on saatu järjestelykustannuksiin vuosittain niin Multian kunnan sivistyslautakunnalta kuin Multian Osuuspankilta ja paikallisilta yrittäjiltä. Yhteistyökumppaneina on kaikkina vuosina ollut myös Multian Seurakunta, Koulutoimi, Työväenyhdistys ja monet muut paikalliset yhteisöt.

Vuosittain Multiaista Satoa tarjoaa yleisölleen monialaisen ja monitaiteellisen viisipäiväisen juhlan. Perinteisesti tapahtumaviikkoon sisältyvät Romanttinen ilta Työväentalolla, ohjelmallinen toritapahtuma arpajaisineen ja kymmenine myyntipöytineen, juhlatanssit Hallin idyllisellä lavalla ja tapahtuman päätteeksi Yökonsertti Multian tunnelmallisessa kirkossa.